Din gynekolog i Göteborg
Välkommen till Gynekolog & FertilitetsCenter– din privata gynekolog i Göteborg. Vi finns här för kvinnor i livets alla faser från pubertet till mogen ålder. Här möts du med omtanke av erfaren och skicklig personal. Söker du rådgivning kring preventivmedel, har du besvär med rikliga och/eller smärtsamma menstruationer, eller klimakteriebesvär? Har du problem med inkontinens, framfall, underlivsbesvär, cystproblematik, endometrios? Eller behöver du/ni hjälp med fertilitetsutredning/behandling (inklusive hysteroskopi) av våra subspecialiserade nischade fertilitetsläkare? Oavsett problem finns vi här för dig. Vi erbjuder även psykolog (psykologsamtal och parterapi) samt dietist.
Varför välja Gynekolog & FertilitetsCenter som din gynekologmottagning?
Vårt mål är att ge dig bästa möjliga medicinska bedömning och behandling, samt att skapa trygghet och tillgänglighet för varje kvinna. Vi följer dig från första tidsbokningen till sista besöket och ser till att du får ett personligt bemötande med omtanke.
Nedan kan du läsa vad vi kan hjälpa dig med. Du som har sjukvårdsförsäkring kan be ditt försäkringsbolag om att få komma till oss. Vissa av tjänsterna kan endast erbjudas som privata besök då de ej ersätts av landstinget. För samtliga besvär kan du välja att söka privat, oftast kan då tider erbjudas inom några dagar/en vecka
Vi hjälper dig med utredning och behandling av oregelbunden menscykel, mellanblödningar, blödningar vid samlag eller vid väldigt riklig och/eller smärtsam menstruation.
Om du drabbas av blödning i tidig graviditet kan du få en snabb tid hos oss för undersökning.
Vi utreder cellförändringar på livmodertappen med cellprov och/eller HPV-test. Vid behov av vidare utredning skriver vi remiss till sjukhus.
För dig som önskar hjälp med viktnedgång eller/och som vill ha hjälp med att optimera din kost för att optimera din livsstil eller vid behov av behandling av metabola sjukdomar (övervikt, höga blodfetter, högt block, typ 2 diabetes), PCOS eller för optimering av kost under din graviditet. Vår dietist hjälper både kvinnor och män, oavsett om du går hos oss på kliniken för annan hjälp eller ej. Du kan läsa mer om vår dietist och de behandlingar hon erbjuder här., samt se priser och boka tid Boka dietist
Vi erbjuder efterkontroll efter förlossningen hos läkare som noggrant undersöker dig och bedömer funktionen i bäckenbotten samt ger träningsråd. Görs lämpligast ca 6-10 veckor efter förlossningen.
Endometrios är en sjukdom som innebär att celler från livmoderslemhinnan har fäst in på andra ställen i kroppen, exempelvis på äggstockar eller insidan av bukhinnan, och där kan de orsaka svår smärta och inflammation. Exempel på symptom är svår mensvärk, djup samlagssmärta, smärta vid ägglossning samt smärta när man kissar eller bajsar framför allt vid mens. En del kvinnor med endometrios har dock inga symptom alls. Om du har något av dessa besvär är du välkommen till oss för undersökning. Ofta kan man förbättras mycket med rätt behandling.
Framfall innebär försvagning av slidans väggar så att slidväggen eller livmodern buktar ned mot eller utanför slidöppningen och orsakar obehag och/eller tyngdkänsla. Ibland kan framfall behandlas med en ring som håller upp framfallet, men ibland kan operation vara bästa alternativet.
Har du besvär efter din förlossning? Besvär vid samlag, förstoppning eller inkontinens och/eller nedsatt knipförmåga kan bero på skador på nerver eller muskler i bäckenbotten. Vi bedömer din bäckenbotten och gör en plan för hur man ska gå vidare för att hjälpa dig. Olika behandlingsmöjligheter kan vara medicinering, sjukgymnastik, men ibland kan en operation behövas.
Gynekologisk undersökning inklusive ultraljud av livmoder och äggstockar även om man inte har aktuella besvär.
Har du infertilitetsproblematik med myom eller polyper som buktar in eller ligger i livmoderhålan, eller haft upprepade missfall? Alternativt om du har problem med rikliga mensblödningar där polyper eller myom diagnosticerats som orsak? Vi kan hjälpa dig med att operativt ta bort dessa. För kvinnor med infertilitetsproblematik har vi fertilitetsutbildade (reproduktionsmedicinska) gynekologiska kirurger som utför ingreppen.
Ofrivillig barnlöshet efter 12 månaders försök att bli gravida bör utredas. Är du över 36 år kan utredning vara rekommenderad redan efter 6-8 månaders försök. Vid en fertilitetsutredning går vi igenom Din (om du är självstående) eller Er (om ni lever i en parrelation) historik och utreder med blodprover. För kvinnan som ska bära barnet görs en gynekologisk undersökning inklusive antingen en genomspolning av äggledarna (HSS) alternativt görs en undersökning av livmoderhålan (kavitetsundersökning) och för mannen görs en spermieanalys. Hos oss på Gynekolog & FertilitetsCenter görs även fertilitetsutredningen av gynekologer som är subspecialiserade och nischade inom infertilitet och alla dess behandlingar. Vid behov av spermaprov kan du lämna privatfinansierat prov direkt på vår systerklinik; Göteborgs IVF klinik för att få provsvar klart så snart som möjligt så provsvaret finns redo till ditt/ert sammanfattande återbesök. Vill du lämna ditt spermaprov på Göteborgs IVF klinik kan själva boka tiden Boka tid. Om utredningen visar att du inte ägglossar kan vi hjälpa till med ägglossningsstimulering i form av Letrozolstimulering eller gonadotropinstimulering på vår klinik. För dig med manlig orsak till infertiliteten utreder våra nischade fertilitetsexperter dig vidare, ända fram till behandling, om du/ni önskar, då de även är experter på manlig infertilitet. Önskar du fortsätta med IVF behandling, donationsbehandling (spermie- eller äggdonation), eller äggfrysbehandling på vår systerklinik Göteborgs IVF klinik hjälper vi dig att boka tid och det sammanfattande återbesöket kan då göras samtidigt som ert IVF nybesök, för att spara dig/er tid och pengar. Vi kan även remittera för spermaprov och IVF i landstingets regi om du/ni uppfyller kriterierna för landstingsfinansierad utredning/behandling.
Vi hjälper dig med utredning och behandling av ofrivilligt urinläckage/inkontinens. Det finns flera typer av urininkontinens med olika grundorsaker och upp till så många som en fjärdedel av alla kvinnor kan drabbas. Ofta går kvinnor alldeles för lång tid med detta problem som ofta påverkar vardagen mycket, innan de söker hjälp.
Klimakteriet, eller menopausen, inträffar när menstruationen upphört. Detta sker vanligen någon gång mellan 45-57 års ålder, men kan också ske tidigare i enstaka fall. De flesta, men inte alla, upplever då besvär på grund av de därvid sjunkande östrogennivåerna. Besvären kan upplevas mycket olika, men vanliga besvär är torra slemhinnor i underlivet, värmevallningar och svettningar. Besvären kan komma i perioden runt och efter menopaus. Vi hjälper dig med att ställa diagnos och behandling av dina klimakteriebesvär.
För dig som vill göra tidig och säker fosterdiagnostik erbjuder vi NIPT (Non Invasice Prenatal Testing). NIPT innebär en kombination av blodprov och ultraljud för att diagnostisera kromosomrubbningar som Downs syndrom (Trisomi 21) och två andra mer sällsynta syndrom; Edvards syndrom (Trisomi 18) och Pataus syndrom ( Trisomi 13). Man kan även göra en extra utredning av könskromosomavvikelser (exv. Klinefelters syndrom, Turners syndrom mm). NIPT kan utföras från graviditetsvecka 10+0. Läs mer om NIPT här
Menssmärtor kan vara svåra och påverka din vardag, ibland till och med så att kvinnor ej kan gå till skolan eller arbete samt tvingas avstå från aktiviteter. Alltför många väntar alldeles för länge med att söka hjälp. Således är det viktigt att man söker hjälp av gynekolog för att hitta en bra behandling så att smärtorna minskar, så att man kan leva sitt liv som vanligt.
Myom är godartade muskelknutor i livmodern, och är mycket vanligt förekommande. Runt 30% av alla kvinnor i 30 års ålder har myom och frekvensen ökar sedan med ökande ålder, men minskar efter klimakteriet. Myom kan leda till förstorad livmoder med trycksymtom på urinblåsa eller tarm, rikliga menstruationer och blödningsrubbningar, vilket kan kräva behandling.
Vår psykolog kan hjälpa dig/er som önskar parterapi och/eller vid samlivsproblematik. Vanligen startar ni med att möta vår psykolog Klas tillsammans, därefter har båda i paret ett separat möte med Klas och sedan genomförs samtal tillsammans. Ni får praktiska övningar och metoder att arbeta med. Läs mer här, du kan boka tid här
Polycystiskt ovariesyndrom är vanligt (förekommer hos 8-15% av alla kvinnor i fertil ålder) och kan leda till bland annat gles eller utebliven ägglossning med oregelbunden eller utebliven menstruation, ökad kroppsbehåring av manlig typ och svårare acne. Genom undersökning, ultraljud och ibland blodprovstagning kan vi identifiera vilka kvinnor som har PCOS och vid behov ge behandling, information och livsstils råd för att minska risker på lång sikt. Vi har även dietist hos oss för dig som önskar hjälp med viktnedgång eller/och som vill ha hjälp med att optimera din kost för att minska metabola riskfaktorer.
PMS och PMDS är samlingsnamn för symptom inkluderande humörpåverkan som nedstämdhet eller irritabilitet som varierar med menscykeln. Vi hjälper dig med kartläggning, diagnos och behandling.
Vilket preventivmedel passar just dig och din situation i livet? Vilket preventivmedel som passar bäst förändras ofta under livet. Har du riskfaktorer som gör att vissa preventivmedel inte är lämpliga? Hos oss får du expertråd.
Vår psykolog kan hjälpa dig med allmänt krisstöd, stöd vid stressreaktioner allmänt och vid ofrivillig barnlöshet, parterapi, samlivsproblematik, smärthantering, vaginism, sexologi och existentiell psykologi. Strategier för bättre hantering av jobb, relationer, sociala situationer, förväntningar samt beslutsgrundande samtal inför svåra val. Sexologisk problematik, exempelvis gällande lust eller sexuell funktion för män och kvinnor. Vår psykolog har tidigare även arbetat med transspecifik vård och har goda kunskaper gällande de särskilda utmaningar vissa HBTQI+personer kan ha då de vill bilda familj. Läs mer här, du kan boka tid här
Klamydia, gonorré och mycoplasma samt herpes är sjukdomar som kan smitta vid oskyddat sex. Hos oss kan du få hjälp med provtagning.
I tidig graviditet kan man göra en undersökning med vaginalt ultraljud för säkerställa att fostret lever (är viabelt), göra en ungefärlig datering av hur långt gången graviditeten är och för att se antal foster. Om man är mycket tidig i sin graviditet, före v 6+0, är det inte säkert att man kan se något foster på ultraljudsundersökningen. Vi rekommenderar därför att man gör ultraljud från vecka 6+4. Har du några besvär såsom buksmärta eller blödning, ska du berätta/skriva det då du bokar läkarbesöket.
I tidig graviditet kan man göra en undersökning med vaginalt ultraljud för säkerställa att fostret lever (är viabelt), göra en ungefärlig datering av hur långt gången graviditeten är och för att se antal foster. Om man är mycket tidig i sin graviditet, före v 6+0, är det inte säkert att man kan se något foster på ultraljudsundersökningen. Vi rekommenderar därför att man gör ultraljud från vecka 6+4. Har du några besvär såsom buksmärta eller blödning, ska du berätta/skriva det då du bokar läkarbesöket.
Missfall är vanligt och mycket jobbigt. Vid tre eller fler missfall i följd (vilket är mer ovanligt) är risken att få ett nytt missfall förhöjd och därvid rekommenderas utredning av bakomliggande orsak till missfallen. Tänkbara orsaker inkluderar koagulationsrubbningar, myom (muskelknutor) i livmodern, ämnesomsättningsstörning och okända kromosomrubbningar.
Ibland har buksmärtor, och framför allt nedre buksmärtor, en gynekologisk orsak såsom cystor på äggstockarna, infektion eller myom. Vi utreder dig för detta. Beroende av orsak kan olika rekommendationer/behandlingar vara indicerade: Vid behandlingsbar orsak kan behandling ges, ibland behöver uppföljande kontroller göras och ibland kan det vara behov av operation.
Vi erbjuder både män och kvinnor vaccination med Gardasil 9, som skyddar mot de vanligaste typerna av HPV, Humant Papillom Virus, som kan orsaka kondylom, cellförändringar på livmodertappen och livmoderhalscancer.
Smärtor och eller sveda i underlivet drabbar många kvinnor, och kan ha många olika orsaker så som infektion, underskott av östrogen eller spänningstillstånd i muskulaturen. Med rätt utredning och behandling har man goda chanser att bli av med smärtan. Har du haft besvär en längre tid och redan fått adekvat behandling? Vi hjälper dig då vidare med remiss till rätt instans.
För dig som är gravid och ej har några besvär, men vill säkerställa hjärtaktivitet och/eller graviditetslängd eller antal foster kan vi fram till graviditetsvecka 12+0 (enligt sista mens första dag) hjälpa dig. Fram till graviditetsvecka 12+0 görs ultraljudet vaginalt för bästa diagnostik.
Om du inte ägglossar och önskar bli gravid kan vi hjälpa dig/er med ägglossningsstimulering i form av Letrozolstimulering (tablettstimulering) eller gonadotropinstimulering (stimulering med injektioner) på vår klinik. Om du inte ägglossar behöver du inte vänta ett år på att bli infertilitetsutredd eller att få hjälp, men din mens bör ha varit oregelbunden (under 21 dagars intervall eller över 35 dagars intervall minst 4 cykler) innan du söker. Då det annars kan vara tillfälliga/normala störningar av cykeln.